СИРОМАШКО МОМЧЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеСИРОМАШКО МОМЧЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

Си прошетав, си заминав покрај Битола,

тра, ла, ла, покрај Битола.

Там’ си најдов, там’ си сретив моме граѓанче,

тра, ла, ла, моме убаво.

— Mope моме, малој моме, колку те сакам,

тра, ла, ла, колку те сакам.

Пари немам да те земам, сум сиромав јас,

тра, ла, ла, сум сиромав јас.

— Продај нивје, продај лозје, мене земи ме,

тра, ла, ла, мене земи ме!

— Немам нивје, немам лозје, што да продадам,

тра, ла, ла, што да продадам.

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

- Advertisment -

Св. Богородица – Битола- фото галерија

0
Црквата Св. Богородица е сместена во близина на реката Драгор и основното училиште Св. Кирил и Методиј. Изградена во 1870 година, а осветена во 1876 г. таа е една од најпознатите цркви во Битола.
NI Institute and Museum Bitola

Музеј Битола