СИ ОТИДОВ ВО БИТОЛА – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеСИ ОТИДОВ ВО БИТОЛА – Народни песни во кои се спомнува Битола

Си отидов во Битола,
си отидов во Битола, Ленче бре,
занает да научам.
He научив занаетот,
не научив занаетот, Ленче бре,
тук научив љубовта.
Љубовта е лошо нешто,
љубовта е лошо нешто, Ленче бре,
кој не знае да љуби.
Да ме знае мојта мајка,
да ме знае мојта мајка, Ленче бре,
гробот ке ми ископа.
И на гробот ќе напише,
и на гробот ќе напише, Ленче бре!
за љубовта загинав!

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Село Дихово – одлична дестинација за одмор и релаксација

Dihovo village is located under the slopes of Baba Mountain in the Municipality of Bitola, 7 km away from Bitola city center. The river Dragor passes through the village, which is one of the main destinations of Bitola population during the hot summer days.

Буковски Манастир – Св. Преображение Христово

0
Буковскиот манастир Св. Преображение Христово е сместен во живописна шума на околу 2 км од село Буково во Општина Битола. Манастирскиот комплекс се состои од...