ТЕРАЈ НЕШО КОЊСКА КОЛА – Народни песни во кои се спомнува Битола

Home Битола низ песните ТЕРАЈ НЕШО КОЊСКА КОЛА – Народни песни во кои се спомнува Битола

Терај, Нешо, коњска кола,
коњска кола, шест бивола,
да стигнеме град Битола,
град Битола, град Стамбола;
да купиме рој белило,
да се прават мали моми,
мали моми, лазарките,
лазарките, другарките.

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Неолица – планинарска патека – фото галерија

0
Врв Неолица Неолица е врв на Баба Планина на надморска висина од 1865 m. На отприлика половина пат до врвот, на 1440 m е сместен...