ШТО САКАЛЕ МОМЦИТЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеШТО САКАЛЕ МОМЦИТЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

— Пукнала, мајко, треснала,

зошто ме роди убава!

Да не можам д’ одам, леле, Битола

од тие пусти, леле, беќари.

На мермер плоча, леле, седеја,

љута ракија пиеја,

мезе си, мамо, немаа,

мене ме мезе сакаа.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

- Advertisment -

Св. Ѓорѓи село Олевени

0
Црквата посветена на Св. Ѓорѓи е најстара црква во село Олевени. Поставена на еден рид, оваа црква доминира над поголемиот дел од селото. Се...