ЈА ИЗЛЕЗИ КАЛЕШ СТОЈНЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеЈА ИЗЛЕЗИ КАЛЕШ СТОЈНЕ - Народни песни во кои се спомнува Битола

Ајде, ја излези, калеш бре Стојне,
на горно портиче, на бели друмови,
да ги пречекаш, Стојне, ергените,
ергените, бре Стојне, битолчани!
Ајде, наредени седумдесет и седум,
одбрани јунаци — сите Македонци,
ајде наредени, Стојне,
накитени со нагант леворвери, манлихери.
Ајде, со нив терат седумдесет и седум
товарни карвани со свила и памбук
— право ми тргат, Стојне, за Крушово,
за Крушово, бре Стојне, Мечкин Камен.
Ајде, там’ се бијат славни јунаци,
славни јунаци — одбор Македонци,
ој, чело води, Стојне, војводата,
војводата, бре Стојне, Питу Гули.
.
Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

- Advertisment -

Св. Богородица село Граешница

0
Црква Св. Богородица Пречиста во село Граешница е лоцирана на влезот во селото покрај асфалтниот пат. Таа е мала еднокорабна градба со полукружна апсида на...
Dragosh Bitola Macedonia 01

Св. Варвара село Драгош