HE ЉУБИ ME – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеHE ЉУБИ ME – Народни песни во кои се спомнува Битола

— Девојче, девојче, црвено јаболче,

не љуби ме мене, не губи си време,

оти јас сум, моме, од далечна страна,

од далечна страиа, од града Битола.

Кога ќе ми чуеш дека болен лежам,

понада донеси круша шербетлија,

круша шербетлија, мезе ракија.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Св. Димитриј – село Магарево

0
Црквата посветена на св. Димитриј во село Магарево е изградена во 1835 година. Оваа извонредна трикорабна градба е единствена по многу нешта во поширокиот...
Oleveni Bitola Macedonia st george 01

Св. Ѓорѓи село Олевени

Dragosh Bitola Macedonia 01

Св. Варвара село Драгош