Реката Курдерес – „волчји поток“ – Битола во минатото

Името на реката Курдерес доаѓа од турските зборови (kurt-deresi), што во превод значи „волчји поток“. Извирала од планината Баба и била спој од Брусничката, Лавчанската река и неколку помали потоци. На постарите фотографии од Битола, може да се види дека во одредени периоди од годината, реката била полна со вода, особено во нејзиниот долен дел, … Продолжи со читање Реката Курдерес – „волчји поток“ – Битола во минатото