ДОДЕАЛО МИ СЕ НА СОБОР ДА ОДАМ – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеДОДЕАЛО МИ СЕ НА СОБОР ДА ОДАМ – Народни песни во кои...

Додеало ми се, мале, на собор да одам,
во град, во Битола, мале, секоја година.
Тамо ми се берат, мале, мало ем големо,
еснаф како мене, мале, од тријсет години;
мене ми се смеат, мале, што не сум оженет,
за уши ме фаќат, мале, за носот ме тргат.

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Музеј Битола

НУ Завод и музеј Битола е сместен во објектот „Стара касарна“, кој воедно е и регистриран споменик на културата.

Св. Ѓорѓи село Цапари

0
Црквата Св.Ѓорѓи во село Цапари е голема трикорабна црква изградена во 1888 година. Брзо по нејзината изградба таа е осликана од браќата Радеви од...
Sv Naum Bitola

Црква Св. Наум