ЗАВИЛА СЕ БЕЛА ЛОЗА – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеЗАВИЛА СЕ БЕЛА ЛОЗА – Народни песни во кои се спомнува Битола

Завила се бела ми лоза,

завила се окол’ Битола града;

Под лозата една ми чешма шарена,

под чешмата една ми плоча мермерна,

врз чешмата до две ми чаши сребрени,

у чашите рујно вино црвено,

у виното до две грутки шеќерни.

Ја гледајте, как’ се топи шеќерот,

така се топи и мојто срце од љубов.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

- Advertisment -

Св. Богородица село Буково

0
Црквата Св. Богородица е сместена во југоисточниот дел од село Буково, на височинка од каде се отвара прекрасна панорама кон селото. Во дворот на оваа...
Oleveni Bitola Macedonia st george 01

Св. Ѓорѓи село Олевени

Clock Tower in Bitola

Саат кула Битола