ИЗЛЕГУВАЊЕ ПАРТИЗАН – Народни песни во кои се спомнува Битола

Home Битола низ песните ИЗЛЕГУВАЊЕ ПАРТИЗАН - Народни песни во кои се спомнува Битола

Здодеало ми се, мајко, железар да бидам,
железар да бидам во пуста Битола.
Сите се писаа, мајко, на војна да одат.
Дозволи ми, мила мајко, и јас да се пишам,
и јас да се пишам, мајко, за бојното поле,
и јас да се борам, мајко, тебе да ослободам.
.
Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Српска војска во Битола за време на Балканските војни – Битола...

0
Српска војска во Битола за време на Балканските војни. Лево на старата фотографија се гледа објектот на Црвената Касарна кој бил тешко оштетен за...
Dragosh Bitola Macedonia 01

Св. Варвара село Драгош