ЛЕНКИНО ЛИБЕ БИТОЛА ШЕТА – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеЛЕНКИНО ЛИБЕ БИТОЛА ШЕТА – Народни песни во кои се спомнува Битола

Ленкино либе Битола шета,

Битола шета крај гробиштата:

— Ја стани, стани, либе Еленке,

јас да ти видам рамната снага,

рамната снага, белото лице,

белото лице, црните очи,

црните очи, русата коса.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Прошетка низ Битола – фото галерија 12.05.2018

Битола е најубава во пролет, а имаме и фотографии кои го докажуваат тоа. Убавиот и сончев ден во месец мај беше повод плус за...

Француски воени гробишта

0
Француските воени гробишта во Битола (Bitola Cimetière Militaire Français) се подигнати од страна на Франција во спомен на паднатите француски војници на Македонскиот фронт...