ЛУДИ МЛАДИ ГОДИНИ – Народни песни во кои се спомнува Битола

Home Битола низ песните ЛУДИ МЛАДИ ГОДИНИ – Народни песни во кои се спомнува Битола

Ој вие млади, џанам, години,

летнавте како бели галаби,

слетнавте во момини скутови,

за мене каил не се сторивте!

Ергенлек, мила мамо, пашалак,

моминство, мила мамо, везирство!

Барем се ерген, мамо, нашетав

низ таа града, мамо, Битола!

Битолски моми, мамо, наљубив,

рисјанки, мамо, та и Еврејки!

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Св. Атанасиј село Цапари

0
Црквата Св. Атанасиј е мала еднокорабна црква сместена на патот кој од село Цапари води до манастирот Св. Петка. Се претпоставува деа црквата е...
Yeni Mosque Bitola (Јени џамија)

Јени џамија Битола