СМРТТА НА ГЕОРГИ НАУМОВ И СТЕРЈО ГЕОРГИЕВ – Народни песни во кои се спомнува Битола

Home Битола низ песните СМРТТА НА ГЕОРГИ НАУМОВ И СТЕРЈО ГЕОРГИЕВ - Народни песни во кои...

Убаво девојче по ливади шета,
росно цвеќе бере, жална песна пее:
— Доста, доста ропство, веќе не се трпи!
Клетите фашисти станале ѕверови.
Вчера во Битола двајца обесија:
Тој Георги Наумов, Стерјо Георгиев.
Двајцата јунаци за народ загинаа,
за народ загинаа, за Македонија.”
.
Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Брусник – село во Општина Битола

0

Brusnik is a village in the Municipality of Bitola, located 5 km from Bitola city center. According to the legend, Brusnik was formed from the families of the neighboring villages Lavci and Dihovo.

Dragosh Bitola Macedonia 01

Св. Варвара село Драгош

Adventisticka crkva Bitola

Адвентистичка Црква