УБАВА ПАТРУНА – Народни песни во кои се спомнува Битола

Home Битола низ песните УБАВА ПАТРУНА – Народни песни во кои се спомнува Битола

—Патруно, пиле шарено,

а шо си толку убава,

а шо си тенка-висока

како битољски сељвии?

А шо си бела-црвена

како тетовско јаболко?

Дали те мајка родила,

дали те порој донело?

Да не си в градина никнала?

Да не си од небо паднала?

— Де гиди, лудо, будала,

не сум в градина никнала,

не сум од небо паднала,

нити ме порој донесло.

— Јас сум од мајка родена

на првиот ден Велигден.

Кога ме мајка родила,

закопа јајце в буниште,

јајце с’ извело пилиште,

мајка го фрли в огниште,

и на пилето думаше:

„Како шо пискат пилево

так’ да пискает

ерѓени за мојата Пафка убава”!

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Св. Спас и врв Вртешка (2010 м.н.в) – село Маловишта +...

0
Во близина на село Маловишта на 1910 м.н.в на територијата на Националниот Парк „Пелистер“ се наоѓа црквата посветена на Вознесението Христово или Спасовден. Објектот е еднокорабна градба со влез од јужната страна и полукружна апсида на исток.
NI Institute and Museum Bitola

Музеј Битола