Успение на Пресвета Богородица село Велушина

Home Цркви и манастири Успение на Пресвета Богородица село Велушина

Црквата Успение на Пресвета Богородица во с. Велушина е една од најстарите цркви во битолскиот регион. Кај овај комплексен објект досега се констатирани неколку фази на градба – од крајот на X и почеток на XI век, потоа XII и XIII век, а во текот на XVIII и XIX век била извршена најголемата реконструкција на црквата.

Според одредени археолошки истражувања, се верува дека црквата е изградена врз темелите на постара црква од VI век.

Фреско сликарството во црквата е исто така изработено во повеќе фази од различни временски периоди. За најстарите фрески се мисли дека датираат од X и XI век.

До црквата води земјен пат, десно од влезот на селото.

Објектот е заклучен и за посета на истиот потребно е да се побара помош од црковниот одбор во селото.

Фото галерија

Church Dormition of the Mother of God in village Velushina, Bitola municipality, Macedonia

Church Dormition of the Mother of God in village Velushina, Bitola municipality, Macedonia

 

Church Dormition of the Mother of God in village Velushina, Bitola municipality, Macedonia

 

Church Dormition of the Mother of God in village Velushina, Bitola municipality, Macedonia

 

Church Dormition of the Mother of God in village Velushina, Bitola municipality, Macedonia

 

Church Dormition of the Mother of God in village Velushina, Bitola municipality, Macedonia

 

Church Dormition of the Mother of God in village Velushina, Bitola municipality, Macedonia

 

Church Dormition of the Mother of God in village Velushina, Bitola municipality, Macedonia

Премиера на музичко-сценска драма “Надеж” – 11ти април, 2019 год

Камерна опера Битола Ве поканува да ја проследите музичко-сценската драма "Надеж" која премиерно ќе биде изведена на 11ти април, 2019 год. во 19:00 часот, во...
Zoo Garden Bitola

Зоолошка Градина

- Advertisment - Booking.com