ЗДОДЕАЛО МИ СЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеЗДОДЕАЛО МИ СЕ - Народни песни во кои се спомнува Битола

Здодеало ми се, мајко,
железар да бкдам,
железар да бидам, мајко,
во пуста Битола,
во пуста Битола, мајко,
долу на Ат-пазар.
Me викнаа, мила мајко,
горе на началство,
ме избрале, мила мајко,
војвода да бидам,
војвода да бидам, мајко,
Леринската кааза.
Ми избрале, мила мајко,
триесет четници.
.
Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Врв Пирамида 1656 м – планинарски марш – 07.05.2017 – фото галерија

Смилево 2017 - Традиционален планинарски марш - 07.05.2017 по повод „Денот на безбедноста на Република Македонија“ - 7 Мај Организиратор на маршот: ПСПК „7-ми Мај„...

Хераклеа Линкестис – Археолошки локалитет

0
Хераклеа Линкестис е еден од позначајните антички градови во Македонија. Градот егзистирал повеќе од еден милениум. Формиран е во средината на IV век п.н.е....