Кркардаш – Св. 40 маченици

HomeЦркви и манастириКркардаш - Св. 40 маченици

Кркардаш е позната локација во северниот дел на Битола во населбата Баир. Според легендата на ова место се случила жестока битка помеѓу локалното население и освојувачката отоманска војска.

Имено, отоманската војска во текот на 1382-1383 година во тешки и крвави борби, наспроти силниот отпор на локалното население, успеала да ја освои Битола. Според легендата, жесток отпор пружиле монасите од седумдесетте манастири и цркви што постоеле во тоа време во Битола. Евронос Хаџи Бег, кој бил на чело на отоманската војска револтиран од жестокиот отпор на локалното население, им дал три дена одврзани раце на своите војници да прават што сакаат во новоосвоениот град.

Panorama of Bitola from Krkardash - 40 Holy Martyrs Church, Bitola, Macedonia

Едно место каде што отпорот бил особено жесток, била тврдината која што ја бранеле “четириесетте браќа” (турски – kırk + kardaş). Од почит кон нивната храброст, ова место до ден денес е познато како Кркардаш и во спомен е подигната црквата “Св. 40 Маченици”.

На ова место голем број на битолчани го прославуваат првиот ден од пролетта, кога реки од народ се упатуваат до храмот. Krkardash - 40 Holy Martyrs Church (Кркардаш- Св 40 маченици) - Bitola, Macedonia

Krkardash - 40 Holy Martyrs Church (Кркардаш- Св 40 маченици) - Bitola, Macedonia

Св. Димитриј село Брусник

St. Dimitrij (St. Demetrius, Св. Димитриј) church is built on the high hill above the village Brusnik. Built in the middle of 19th century, this church suffered greatly during the First World War.

Св. Троица – Буковски Ливади

0
Храмот Св. Троица во населбата Буковски Ливади е новоизграден храм во склоп на Преспанско-пелагониска православна епархија - Буковска парохија. Храмот и неговата околина преку целата...
Bitola bazaar

Стара битолска чаршија