Св. Богородица село Буково

St. Mary church (Св. Богородица) in village Bukovo
Викторија соби Битола

Црквата Св. Богородица е сместена во југоисточниот дел од село Буково, на височинка од каде се отвара прекрасна панорама кон селото.

Во дворот на оваа црква се сместени дел од селските гробишта, а на влезот од храмот стои текст:

„Спомен капела за загинатите во војната од 1914-1918 г. Подигнале селаните на село Буково 1927 г.“

St. Mary church (Св. Богородица) in village Bukovo

Рекламирање
Previous articleСв. Димитриј село Буково
Next articleМанастир Св. Архангел и Св. Спас село Буково