Манастир Св. Илија село Драгош

Home Цркви и манастири Манастир Св. Илија село Драгош

Манастирот Св. Илија во село Драгош е градба од поново време, обновен врз темелите на старата црква. Самиот манастир има интересна местоположба, и се наоѓа на самата граница со Р. Грција, при што со јужниот ограден ѕид, речиси го допира граничниот камен.

Неговата местоположба му овозможува прекрасна панорама кон Пелагонија и Баба Планина.

Село Драгош е сместено на 20 км од Битола и до него води асфалтен пат. На влезот од селото од левата страна се одвојува земјен пат кој води до манастирот. Патот е во релативно добра состојба и по него може да се движат и лесни коли.

Фото галерија од манастирот Св. Илија и село Драгош

St. Elijah (Св. Илија) monastery in village Dragosh, Bitola municipality, Macedonia
View toward Greece - St. Elijah (Св. Илија) monastery in village Dragosh, Bitola municipality, Macedonia

St. Elijah (Св. Илија) monastery in village Dragosh, Bitola municipality, Macedonia

 

St. Elijah (Св. Илија) monastery in village Dragosh, Bitola municipality, Macedonia

 

St. Elijah (Св. Илија) monastery in village Dragosh, Bitola municipality, Macedonia

 

St. Elijah (Св. Илија) monastery in village Dragosh, Bitola municipality, Macedonia

 

St. Elijah (Св. Илија) monastery in village Dragosh, Bitola municipality, Macedonia

 

St. Elijah (Св. Илија) monastery in village Dragosh, Bitola municipality, Macedonia
St. Elijah (Св. Илија) monastery in village Dragosh, Bitola municipality, Macedonia

 

St. Elijah (Св. Илија) monastery in village Dragosh, Bitola municipality, Macedonia

 

St. Elijah (Св. Илија) monastery in village Dragosh, Bitola municipality, Macedonia

 

St. Elijah (Св. Илија) monastery in village Dragosh, Bitola municipality, Macedonia

 

Dragosh village, Bitola municipality, Macedonia

 

Dragosh village, Bitola municipality, Macedonia

 

Dragosh village, Bitola municipality, Macedonia

 

Dragosh village, Bitola municipality, Macedonia

 

Dragosh village, Bitola municipality, Macedonia

Премиера на музичко-сценска драма “Надеж” – 11ти април, 2019 год

Камерна опера Битола Ве поканува да ја проследите музичко-сценската драма "Надеж" која премиерно ќе биде изведена на 11ти април, 2019 год. во 19:00 часот, во...
Zoo Garden Bitola

Зоолошка Градина

- Advertisment - Booking.com