Црква Св. Недела

HomeЦркви и манастириЦрква Св. Недела

Црквата Св. Недела е сместена на левата страна од северрниот влез во Битола веднаш до истоимените гробишта.

Изградена во 1863 како и многу други цркви во тој период и црквата Св. Недела е изградена со придонеси на занаетчиите од Битола. Објектот е трикорабна базилика со октагонална купола во средината, и со дрвен иконостас во внатрешноста од поново време.

church-holy-sunday-sveta-nedela-bitola-old

Sv. Nedela Bitola Macedonia

Во дворот на црквата Св. Недела се наоѓаат илинденските гробишта, каде се погребани и војводите Доне Крчаров, Димко Николов и Александар Турунџев. На гробиштата се погребани и многу значајни личности како Павел Шатев, Димко Сарванов – Могилчето, Кирил Лозанчев, Михаил Димев и други.

Sv. Nedela Bitola Macedonia

Прошетка низ Битола – фото галерија 12.05.2018

Битола е најубава во пролет, а имаме и фотографии кои го докажуваат тоа. Убавиот и сончев ден во месец мај беше повод плус за...

Сојузнички војски во близина на Офицерски за време на ПСВ –...

0
Сојузнички војски и опрема во близина на Офицерски. Фотографирано почетокот на 1917 година за време на Првата светска војна. Споредено со истата локација во 2017...
Bitola bazaar

Стара битолска чаршија