Хасан Баба џамија

HomeКултурно наследствоХасан Баба џамија

Хасан Баба џамија е сместена во западниот дел на Битола во населбата Маџармале на десната страна на реката Драгор.

Во текот на деветнаесетиот век голем број на бегалци муслимани биле населени во овој дел на Битола во маалото кое било наречено Muhacir mahallesi (Madžar maale, Маџар Мале). Џамијата е подигната во 1628- 1640, за време на султанот Мурат IV (1623-1640).

Фазли Паша, командантот на Третата армија во Битола ја реновирал џамијата во 1883.

Неодамна започнати се работи на реновирање на џамијата заедно со минарето, мавзолејот и гробиштата кои се заградени со камен ѕид. 

Св. Спас и врв Вртешка (2010 м.н.в) – село Маловишта + фото галерија

Во близина на село Маловишта на 1910 м.н.в на територијата на Националниот Парк „Пелистер“ се наоѓа црквата посветена на Вознесението Христово или Спасовден. Објектот е еднокорабна градба со влез од јужната страна и полукружна апсида на исток.

Битола – стари разгледници

0

Bitola old postcards – Excerpt from the book: „Битола низ стари разгледници“ (Bitola old postcards) - author: Dimche Najdov