Иса Факих џамија

Home Културно наследство Иса Факих џамија

Иса Факих џамијата е лоцирана во близина на понатото дрво Чинар и Керим бегов амам на улица Димитар Влахов. Подигната во 1505-1506, џамијата била реновирана во 1843 година.

Иса Факих бил познат кадија (судија) во Битола и татко на друг познат кадија Исак Челеби Ибн Иса.

Локално џамијата го имала името Чинар Муфти џамија, а подоцна била позната и под името Салих џамија. Денес објектот е запоставен и во него е сместена автоелектричарска работилница.

Премиера на музичко-сценска драма “Надеж” – 11ти април, 2019 год

Камерна опера Битола Ве поканува да ја проследите музичко-сценската драма "Надеж" која премиерно ќе биде изведена на 11ти април, 2019 год. во 19:00 часот, во...
Zoo Garden Bitola

Зоолошка Градина

- Advertisment - Booking.com