Хамза Беј џамија – Џамија на три шеици

mosque-Three-Sheyks-Bitola-kurderes
Викторија соби Битола

Хамза Беј или Џамија на три  шеици е сместена во западниот дел на Битола во близина на Зандан куле. Џамијата е изградена во шеснаесетиот век или пак пред 1634 година.

Единствените записи се од 1798, односно на мермерна плоча под куполата на која стои дека објектот е реновиран во 1857-58.

 

mosque-Three-Sheyks-Bitola-

mosque-Three-Sheyks-Bitola

Рекламирање
Previous articleИсак џамија Битола
Next articleИса Факих џамија