Св. Илија – манастир во близина на село Ротино

HomeЦркви и манастириСв. Илија - манастир во близина на село Ротино

Манастирската црква Св. Илија во близина на село Ротино е понова градба која според кажувањата на локалното население е изградена врз постар манастир. Манастирот е сместен на периферијата, на јужната страна на село Ротино, на околу 200 метри од последната куќа.

Monastery St. Elijah, Rotino village
Манастир Св. Илија, село Ротино

Monastery St. Elijah, Rotino village
Monastery St. Elijah, Rotino village

Густата букова шума на Баба планина, уреденото излетничко место веднаш до Манастирот и Ротинското езеро, се главните причини поради кои овој манастир е една од омилените дестинации за посета на битолчани.

Rotino village, Bitola municipality
Rotino village, Bitola municipality
Rotino village, Bitola municipality
Rotino village, Bitola municipality
Rotino village, Bitola municipality
Rotino village, Bitola municipality

На околу 200 метри од Манастирот Св. Илија се наоѓа т.н. Ротинско езеро (Прочитај повеќе >>>).

Rotino Lake, Baba Mountain, Bitola Municipality, Macedonia

Прочитајте повеќе за:

Како до манастирот Св. Илија

Од центарот на Битола до центарот на село Ротино води асфалтен пат во должина од 13 км. Од центарот на село Ротино, јужно до манастирот Св. Илија сместен на периферијата на селото, води тесен земјен пат кој е погоден и за лесни коли.

Мате Шундовски (1936-2006) – најпознатиот битолски навивач – фото галерија

Mate Shundovski was widely known as an avid supporter and leader of several fan groups in Macedonia, especially in handball and football.

Брусник – село во Општина Битола

0

Brusnik is a village in the Municipality of Bitola, located 5 km from Bitola city center. According to the legend, Brusnik was formed from the families of the neighboring villages Lavci and Dihovo.

Sv. Zlata Meglenska Bitola Macedonia

Св. Злата Мегленска