Село Ротино, Општина Битола

Село Ротино, Општина Битола
Back
Next

Село Ротино

Ротино е планинско село сместено на 1010 м надморска висина на планината Баба, оддалечено 13 км од Битола. Селото граничи со Националниот парк Пелистер и во атарот се најзастапени пасиштата и обработливо земјиште.

Rotino Lake, Baba Mountain
Ротинско езеро

Според статистиката на Васил К’нчов („Македониja, Етнографиja и статистика“) од 1900 година, во Ротино живееле 680 жители, сите Македонци. Според Пописот во 2002 во селото имало 113 жители, број кој денес е значително намален.

Како и другите села во околината и село Ротино доста настрадало за време на Првата светска војна, кога настрадал голем дел од населението.

Rotino village, Bitola MunicipalityНиз селото тече Ротинска Река која е притока на реката Шемница, а посебна атракција претставува Ротинското Езеро, сместено југо-западно во близина на селото.

Цркви и Манастири во село Ротино

Црква Св. Никола

St. Nicholas church, Rotino village
Св. Никола, село Ротино

Прочитај повеќе: Црква Св. Никола, с. Ротино >>>

Манастир Св. Илија

Monastery St. Elijah, Rotino village
Манастир Св. Илија, село Ротино

Прочитај повеќе: Манастир Св. Илија, с. Ротино >>>

Посебна атракција во близина на село Ротино претставува т.н. Ротинско езеро.

Rotino Lake, Baba Mountain, Bitola MunicipalityПрочитај повеќе: Ротинско езеро >>>

Продолжува на следната страна – кликнете Next

Фото галерија – дел 1

Фотографии: Macedonia Postcards >>>

Rotino village, Bitola Municipality
Rotino village, Bitola Municipality
Rotino village, Bitola Municipality
Rotino village, Bitola Municipality
Rotino village, Bitola Municipality
Rotino village, Bitola Municipality
Back
Next