Манастирот Св. Петар и Павле во близина на село Црновец (Црнеец) е еден од ретките активни манастири во близина на Битола. Сместен во густа дабова шума, манастирот се наоѓа во непосредна близина на акумулацијата Стрежево.

Според плочата која се наоѓа покрај манастирската црква, манастирот постои на ова место од 15 век, а е обновен во 1999 година.
На друга надгробна плоча веднаш до манастирската црква пишува дека манастирот е последно почивалиште на шест монаси од овој манастир кои бранејќи ја христовата вера, храбро ги положиле своите животи во 18ти век.

Гостопримливите монаси и грижливото локално население го прават овој манастир едно од омилените места за посета за сите добронамерници, особено во летниот период.

Фото галерија…
Манастир Св. Петар и Павле село Црновец, Општина БитолаМанастир Св. Петар и Павле село Црновец, Општина БитолаМанастир Св. Петар и Павле село Црновец, Општина БитолаМанастир Св. Петар и Павле село Црновец, Општина БитолаMonastery St. Peter and Paul Crnovec village, Bitola municipality, MacedoniaMonastery St. Peter and Paul Crnovec village, Bitola municipality, MacedoniaMonastery St. Peter and Paul Crnovec village, Bitola municipality, MacedoniaMonastery St. Peter and Paul Crnovec village, Bitola municipality, MacedoniaTombstone - Monastery St. Peter and Paul Crnovec village, Bitola municipality, MacedoniaView toward surrounding mountains - Monastery St. Peter and Paul Crnovec village, Bitola municipality, MacedoniaMonastery room - St. Peter and Paul Crnovec village, Bitola municipality, MacedoniaView toward surrounding mountains - Monastery St. Peter and Paul Crnovec village, Bitola municipality, MacedoniaSt. Peter and Paul Crnovec village, Bitola municipality, MacedoniaMonastery room - St. Peter and Paul Crnovec village, Bitola municipality, Macedonia

Доколку сте во близина на манастирот, не пропуштајте:

Стрежевско Езеро