Шах со живи фигури во Битола во 1924 година

Шах со живи фигури во Битола во 1924 година
Шах со живи фигури во Битола во 1924 година - Фотографија: Браќа Манаки

За големината на Битола во минатото, „Градот на конзулите“ или „Најградскиот град во Македонија“ како други го нарекуваат, сведок е уште еден настан.
Имено во Битола во 1924 година пред урнатините на некогашната Црвена касарна бил одржан шаховски натпревар со живи фигури.
Шахистите биле Адолф Бартипан, Чех, наставник по гимнастика во Гимназијата и офицерот Чопи.

Нема податок кој победил.

Фотографија: Браќа Манаки