Брусник – село во Општина Битола

Брусник е село во Општина Битола, сместено на 5 км од центарот на Битола. Според преданието прво биле формирани соседните села Лавци и Дихово, а на земјиштето кое лежело меѓу нив било формирано денешното село Брусник.

Северно од селото во средината на XIX век постоел мал чифлик на некој силен бег, кој бил убиен, а чифлишката земја станала селска.

За време на Првата светска војна, село Брусник било на самата фронтова линија и било запалено.

Во селото има две цркви – Св. Димитриј и Св. Спас.

st. Dimitrij - Brusnik village, Municipality of Bitola Macedonia - PanoramaСв. Димитриј

Село Брусник е одлична дестинација за прошетки и велосипедски екскурзии, преку целата година и она што особено восхитува се живописната природа, прекрасната традиционална архитектура и убавите панорами кон Битола и Пелагонија.

Brusnik village, Municipality of Bitola Macedonia - Panorama

Панорама – поглед кон Битола

St. Dimitrij, Brusnik village, BitolaСв. Димитриј
Brusnik village, Bitola
St. Dimitrij, Brusnik village, Bitola
St. Dimitrij, Brusnik village, Bitola
St. Dimitrij, Brusnik village, Bitola
St. Dimitrij, Brusnik village, Bitola
St. Dimitrij, Brusnik village, Bitola
Bitola Panorama - view from Brusnik village, Bitola, Macedonia
St. Dimitrij, Brusnik village, Bitola

Галерија

Bitola Panorama - view from Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Bitola Panorama - view from Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

St. Dimitrij, Brusnik village, Bitola
Brusnik village, Bitola
St. Dimitrij, Brusnik village, Bitola
Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Brusnik village, Bitola, Macedonia

Галерија

Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Holy Salvation, Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Bitola Panorama - view from Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Holy Salvation, Brusnik village, Bitola, MacedoniaПоглед кон црквата Св. Спас
Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Holy Salvation, Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Holy Salvation, Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Holy Salvation, Brusnik village, Bitola, Macedonia

Св. Спас

Галерија

Holy Salvation, Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Holy Salvation, Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Holy Salvation, Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Holy Salvation, Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Holy Salvation, Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Holy Salvation, Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Bitola Panorama - view from Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Vasko Karangelevski monument, Brusnik village, Bitola
Vasko Karangelevski monument, Brusnik village, Bitola
Bitola Panorama - view from Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

Bitola Panorama - view from Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

View from Brusnik village, Bitola, Macedonia

 

St. Dimitrij, Brusnik, Bitola, Macedonia

 

Jorgovan, selo Brusnik, Bitola, Macedonia