Споменик на паднатите борци од илинденскиот период и НОВ во с. Цапари

Home Споменик на паднатите борци од илинденскиот период и НОВ во с. Цапари

За време на Илинденското востание, жителите на село Цапари активно се вклучиле во вооружените борби против турските власти. Заедно со селата Ѓавато и Смилево тука било јадрото на востанието во битолско.

Село Цапари во востанието изгубило 96 востаници, чии што имиња се испишани на споменикот кој денес е сместен во центарот на селото. На споменико исто така се испишани и имињата на 16 борци кои ги дале своите животи за време на НОВ.

Локација

Фото галерија

#Capari village, near #Bitola, #Macedonia - Monument to the Fallen Fighters from the Ilinden Period and the National Liberation War
#Capari village, near #Bitola, #Macedonia - Monument to the Fallen Fighters from the Ilinden Period and the National Liberation War
#Capari village, near #Bitola, #Macedonia - Monument to the Fallen Fighters from the Ilinden Period and the National Liberation War
#Capari village, near #Bitola, #Macedonia - Monument to the Fallen Fighters from the Ilinden Period and the National Liberation War
#Capari village, near #Bitola, #Macedonia - Monument to the Fallen Fighters from the Ilinden Period and the National Liberation War
#Capari village, near #Bitola, #Macedonia - Monument to the Fallen Fighters from the Ilinden Period and the National Liberation War
#Capari village, near #Bitola, #Macedonia - Monument to the Fallen Fighters from the Ilinden Period and the National Liberation War
#Capari village, near #Bitola, #Macedonia - Monument to the Fallen Fighters from the Ilinden Period and the National Liberation War

#Capari village, near #Bitola, #Macedonia - Monument to the Fallen Fighters from the Ilinden Period and the National Liberation War

Успение на Пресвета Богородица село Велушина

0
Црквата Успение на Пресвета Богородица во с. Велушина е една од најстарите цркви во битолскиот регион. Кај овај комплексен објект досега се констатирани неколку...
Sv. Nedela Bitola Macedonia

Црква Св. Недела