Home Tags Музеи

Tag: Музеи

Музеј на албанската азбука

Од 14 ноември до 22 ноември 1908 година во Битола (тогаш Манастир) се одржа конференција која имала за цел стандардизирање на албанската азбука. Пред...

Меморијален музеј – Француски воени гробишта – Битола (Memorial de Bitola)

Меморијалниот музеј на француските гробишта е подигнат по повод 100 години од крајот на Првата светска војна. Истиот претставува спомен обележје за загинатите француски...

Хераклеа Линкестис – Археолошки локалитет

Хераклеа Линкестис Хераклеа Линкестис е еден од позначајните антички градови во Македонија. Градот егзистирал повеќе од еден милениум. Формиран е во средината на IV век...

Пелистер инфо центар

Инфо центарот Пелистер е локација каде можете да ги најдите сите неопходни информации поврзани со Вашата посета на Националниот парк Пелистер. Работно време Лето...

Авто и етно музеј Филип во село Крклино

Авто и етно музејот Филип е приватен музеј сместен во село Крклино на само 5 км од Битола. Со колекција на предмети која по квалитет...

Спомен музеј на Стив Наумов

Родната куќа на народниот херој Стеван Наумов Стив се наоѓа на ул. “Пецо Божиновски” бр.11 Битола. Во првите активности на Народниот музеј Битола, поточно на...

Спомен музеј на Гоце Делчев

Спомен музејот посветен на великанот на Македонското ослободително движење се наоѓа на ул. „Стевче Патако“ бр.11 Битола. Отворањето на овој музеј е иницирано по повод...

Музеј Битола

НУ Завод и музеј Битола е сместен во објектот „Стара касарна“, кој воедно е и регистриран споменик на културата. Работно време: Секој ден 08.00...