Маловиште – село во Општина Битола

Malovishta village, Bitola Municipality, Macedonia - traditional architecture

Село Маловиште (Маловишта) е единствена населба во границите на Националниот парк Пелистер, во која денес живеат помалку од 100 жители. Административно во рамките на Општина Битола до селото води асфалтен пат во должина од околу 22 км западно од Битола.

Селото е специфично по традиционалната и автентична архитектура и сочуваните калдрмести улици. Може да се каже дека бисер на архитектурата во ова село и поширокиот регион е црквата Св. Петка, која е сместена врз вештачки оформено плато, во централниот дел на селото. Изградена во 1856 година црквата плени со сочуваниот фрескоживопис, дрвениот иконостас изработен во длабока резба и богатата галерија на икони.

St. Petka church, Malovishte village

St. Petka church, Malovishte village

Познато е дека во околината на селото постоеле населби уште од античко време, а за денешната локација постојат заиси дека постои од 16 век. Во 19 век во селото се населуваат голем број на Власи од Москополе и Епир, и бројот на жители ја надминал бројката од 2000. Според Васил К’нчов (Македонија, Етнографија и статистика) во 1900 година, Маловиште е големо село со 2 300 жители.

Со текот на годините, селото ја доживеало судбината на сите околн села и постојаното иселување довело до тоа во 2002 година кога е извршен последниот попис во селото да има 98 жители, бројка која денес со сигурност е дополнително намалена.

Цркви и манастири

St. Ana, Malovishte, Bitola municipality, Macedonia

Sv. Spas, Malovishte - Bitola municipality, Macedonia

  • Црква „Св. Ѓорѓи“
  • Црква „Св. Атанасиј Велики“

Интересни места и локации во близина

Panorama - National Park Pelister
Панорама – Национален парк Пелистер
Bell - Church "Ascension of Christ" near Malovishte village
Звоно – Св. Спас во близина на село Маловиште
Pelister National Park - Panorama - view from Vrteshka peak
Национален парк Пелистер – поглед од врвот Вртешка

Фото галерија

Дата: 05.11.2017
Фотографии: Macedonia Nature Blog / OFF ROAD Macedonia…

Село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Св. Петка - село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Св. Петка - село Маловиште, Општина Битола
Св. Петка - село Маловиште, Општина Битола
Св. Петка - село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Константин Белимаче - споменик село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Св. Петка - село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Св. Петка - село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Св. Петка - село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Св. Петка - село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола
Село Маловиште, Општина Битола