Како се роди песната „Битола, мој роден крај”

Извадок од публикацијата „Ајри Демировски - Битола мој роден крај“…

Коментарите се исклучени на Како се роди песната „Битола, мој роден крај”
Read more about the article Како се роди песната „Битола, мој роден крај”
Ајри Демировски со оркестарот на радио „Битола“ во 1950 година

Извадок од дневникот на сестрата Ремон за време на нејзиниот едногодишен престој во Битола 1916 година

Вовед Уште од 19 век во Битола имало доста Французи,…

Коментарите се исклучени на Извадок од дневникот на сестрата Ремон за време на нејзиниот едногодишен престој во Битола 1916 година
Read more about the article Извадок од дневникот на сестрата Ремон за време на нејзиниот едногодишен престој во Битола 1916 година
Фото: Широк Сокак за време на Првата светска војна

Стефан „Железниот“ Ролев – еден од најсестраните македонски спортисти на сите времиња

Стефан РОЛЕВ, бил роден во селото Екшису (Врбени), Леринско, Егејски…

Коментарите се исклучени на Стефан „Железниот“ Ролев – еден од најсестраните македонски спортисти на сите времиња
Read more about the article Стефан „Железниот“ Ролев – еден од најсестраните македонски спортисти на сите времиња
Стефан РОЛЕВ

Ојде по петело! – анегдоти од Битола

Евреите во Битола и заради доброволната самоизолираност и заради специфичниот начин на живот, како и заради антисемитизмот што ги следел, биле благородна тема за куп анегдоти.

Коментарите се исклучени на Ојде по петело! – анегдоти од Битола

Водата од реката Драгор – најслатка на цел свет – анегдоти од Битола

„Бил некој бег многу задрт и пимпирлија. Живеел некаде кај…

Коментарите се исклучени на Водата од реката Драгор – најслатка на цел свет – анегдоти од Битола
Read more about the article Водата од реката Драгор – најслатка на цел свет – анегдоти од Битола
Реката Драгор - фотографирано почетокот на XX век

Најдоброто мезе од Битола и султанот Мехмед V Решат – анегдоти од Битола

„Султанот Мехмед V Решат се знае беше познат пијаница и многу дрчен во јадењето. Само да намириса некакво јадење, веднаш лиги му протекувале.

Коментарите се исклучени на Најдоброто мезе од Битола и султанот Мехмед V Решат – анегдоти од Битола
Read more about the article Најдоброто мезе од Битола и султанот Мехмед V Решат – анегдоти од Битола
Султанот Мехмед Решат V со високи функционери пред неговата резиденција при престојот во Битола. Една од најзначајните серии на разгледници на Moustafa Fevzi е направена при доаѓањето на султанот Мехмет Решат V во Битола во 1911 година. Фотографија извадок од книгата: „Битола низ стари разгледници“ автор: Димче Најдов

Битолчанецот – најголем дембел во царштината – анегдоти од Битола

Некој цар сакал да дознај кој е најголем дембел во царштината па наредил да ги пронајдат и да ги донесат во престолнината. Се пуштиле гавази, прибираат и носат еден по еден.

Коментарите се исклучени на Битолчанецот – најголем дембел во царштината – анегдоти од Битола
Read more about the article Битолчанецот – најголем дембел во царштината – анегдоти од Битола
Дембел Чаршија Битола - фотографирано помеѓу 1911-1914

Валијатските сараи во Битола

Лексемата сарај (saray) во почетокот означувала раскошна куќа, палата, подоцна станал дом на везир, на паша, потоа резиденција за султан, за да стигне до седиште на управна власт. Потеклото и е персиско, во нашата средина ќе дојде преку турскиот јазик.

Коментарите се исклучени на Валијатските сараи во Битола
Read more about the article Валијатските сараи во Битола
Четвртиот (Стариот) валијатски сарај

Министерство за одбрана – Подрачна единица Битола

Дејност: Ја организира одбраната во установите, јавните претпријатија, трговските друштва…

Коментарите се исклучени на Министерство за одбрана – Подрачна единица Битола

End of content

No more pages to load