Буково – село во Општина Битола

Home Села во Општина Битола Буково - село во Општина Битола

Село Буково е сместено во јужниот дел на Општина Битола на 770 м надморска височина.
Низ село Буково течат две реки: Стара Река и Киндарка, а низ селото има голем број на селски чешми и извори.

За славното минато на село Буково сведочи архитектурата во ова село, односно некои од куќите се во ист стил како и оние на Широк Сокак.

Architecture in village Bukovo, Bitola municipality, Macedonia
Архитектура – село Буково

Се претпоставува дека населението во ова село се населило од селата во околината, а според некои автори, дел од населението во Буково дошло од Хераклеа по замирањето на животот во овој антички град.

Особено атрактивен во близина на ова село е буковскиот манастир „Свето Преображение“ кој е едно од омилените локации за жителите на Буково и Битола.

Село Буково е надалеку познато и по црвениот пипер наречен „Буковец“ токму по името на ова село.

Цркви и манастири во село Буково

 

Премиера на музичко-сценска драма “Надеж” – 11ти април, 2019 год

Камерна опера Битола Ве поканува да ја проследите музичко-сценската драма "Надеж" која премиерно ќе биде изведена на 11ти април, 2019 год. во 19:00 часот, во...
Zoo Garden Bitola

Зоолошка Градина

- Advertisment - Booking.com